7-DAAGSE INTERNATIONALE RETRAITE “VAN OORDELEND EGO NAAR ACCEPTERENDE LIEFDE”

Je bent een mens van vlees en bloed. Niet perfect. Kan je je misstappen uit het verleden onder ogen zien en jezelf vergeven? Kan je het schuldgevoel loslaten? Kan je oude wonden de kans geven om te helen? Kan je ook anderen hun onvolkomenheden vergeven? Kan je leren om jezelf te accepteren zoals je bent? En om anderen te accepteren zoals zij zijn? Zonder een vooropgesteld idee over hoe jij of zij zouden moeten zijn. Zonder ideaalbeeld. Zonder model.

Ego oordeelt.
Liefde accepteert

(Upul Gamage)
(Foto Upul en Paul te Cadzand 2014)
Wat?

In deze onzekere tijden organiseert Ehipassiko een internationale retraite met Upul Gamage en Paul Van hooydonck  in Antwerpen. Het gaat om een zgn. ‘stadsretraite’ waarbij we thuis overnachten, ontbijten  en het avondmaal gebruiken. 

Deze retraitevorm drukt de deelnemersprijs gevoelig (minimale kosten voor accommodatie), laat daarom meer mensen toe om deel te nemen en biedt ons de mogelijkheid om de kwaliteit van stilte te integreren in ons dagelijks leven.
Het thema van deze retraite is: ‘Van oordelend ego naar accepterende liefde’.

Upul Gamage
is de residentiële meditatieleraar in het Nilambe Buddhist Meditation Center in Sri Lanka. Gedurende meer dan 25 jaar begeleidt hij duizenden mensen over de hele wereld op het spirituele pad. Upul begon met meditatie op 13-jarige leeftijd onder leiding van Godwin Samararatne.

Paul Van hooydonck verbleef 12 jaar in boeddhistische kloosters en meditatiecentra in Azië. In 2007 richtte hij het Ehipassiko Boeddhistisch Centrum in Antwerpen op. Momenteel leidt hij een nomadisch bestaan en begeleidt retraites in oost en west.

Upul en Paul zijn al 27 jaar spirituele vrienden en begeleiden samen maandelijks online retraites. Ze zijn beiden studenten van de gereputeerde meditatieleraar Godwin Samararatne, de eerste leraar in Nilambe.

Wanneer?

Zeven dagen: van maandag 15 mei tot zondag 21 mei 2023

Waar?
H. Lodewijk van Montfort kerk, De Sevillastraat 89, 2100 Deurne/Antwerpen

Overzicht:
maandag 15 mei 9.30-18u
dinsdag 16 mei 9.30-18u
woensdag 17 mei 9.30-18u
donderdag 18 mei 14-18u (Hemelvaartsdag)
vrijdag 19 mei 9.30-18u
zaterdag 20 mei 9.30-18u
zondag 21 mei 14-18u

Programma:
09.30u geleide meditatie (zitten, staan, lopen)
11.00u Dhammatalk
12.30u lunch
14.00u loopmeditatie
14.30u geleide meditatie (zitten)
15.15u mindfulness in beweging (yoga) en interviews
16.15u pauze
16.30u chanten en uitwisseling
18.00u einde

Kostprijs:
Deelnameprijs € 170.
Dit bedrag dekt de kosten gemaakt door Ehipassiko 
(kerkhuur, verblijf- en vervoerskosten van Upul, koffie/thee, werkingskosten).
Begeleiding op basis van DANA (zie verder).

Oproep:
Er is belangstelling voor deze retraite vanuit alle uithoeken van Vlaanderen, Brussel, Wallonië, Nederland, Duitsland, Engeland en Spanje.
We zoeken overnachtingsmogelijkheden voor deze mensen die van ver komen.
Als je bereid bent om iemand onderdak te verlenen gedurende de retraite, gelieve dit bij de inschrijving te vermelden op het formulier. We nemen contact met je op. Alvast dank!

Deelnemingsvoorwaarden:
Om in te schrijven doe je 2 dingen:
1. je vult het inschrijvingsformulier hier in en vermeld je naam, aantal personen waarvoor je inschrijft en of je evt bereid bent een buitenlandse deelnemer onderdak te verlenen gedurende de retraite.

2. Stort € 170 op de rekening van Ehipassiko. Je bent ingeschreven als we je deelnemingsgeld ontvangen hebben.
Het rekeningnr. van Ehipassiko is: 
IBAN BE49 5230 8109 1671 TRIODOS
BIC TRIOBEBB

Max. 96 deelnemers. Wacht niet te lang met inschrijven. Onze retraites zijn vaak volgeboekt. Vol is vol. Voorrang wordt gegeven aan mensen die het volledige programma volgen. In uitzonderlijke gevallen is deeltijdse deelname mogelijk. Mail hiervoor naar paulvanhooydonck@hotmail.com

Breng een yogamatje, picknick en drank mee. Koffie of thee worden aangeboden. Meditatiekussens, -bankjes en stoelen zijn aanwezig. Breng je eigen materiaal mee als je dat hebt.

Covid 19, de oorlog in Oekraïne en annuleringsvoorwaarden
Hoogstwaarschijnlijk gaat de retraite gewoon door en kan Upul in levenden lijve aanwezig zijn. Maar in deze onzekere tijden houden we een slag om de arm. Op 26 april 2023 (3 weken voor de start van de retraite) wordt gekeken hoe de situatie in de wereld er uitziet en wordt er beslist of de retraite al dan niet doorgaat. Als de retraite niet kan doorgaan schakelen we over naar ‘Plan B’. 

Je kan dan kiezen voor dit alternatief of voor terugstorting van het volledige deelnemingsgeld. Bij annulering na inschrijving vragen wij € 50 als administratiekost.

Taal:
Engels. De dagelijkse Dhammatalks van Upul en de antwoorden op vragen tijdens de discussie worden samenvattend naar het Nederlands vertaald door Paul.

Bereikbaarheid:
Klik hier

Dhamma-onderricht op basis van DANA:
Upul en Ehipassiko zetten zich voor deze 7-daagse volledig in de 2500 jaar oude traditie van de Boeddha. Er werd namelijk beslist om voor het Dhamma-onderricht en de begeleiding geen vaste bijdrage aan de deelnemers te vragen, maar het eeuwenoude principe van DANA te hanteren. De basisprijs van € 170 dekt enkel de door Ehipassiko gemaakte kosten. Dana staat voor het vrijwillig geven van materiële en immateriële zaken aan anderen. Het onvoorwaardelijk geven wordt gezien als één van de voornaamste boeddhistische deugden. De begeleiding en het Dhamma-onderricht zullen volgens dit Danaprincipe gebeuren. Upul en Ehipassiko laten het initiatief daarmee bij elke deelnemer om zelf te bepalen welke bijdrage hij of zij hiervoor wil geven. Ze bieden je m.a.w. de kans om de deugd van Dana te beoefenen. Aan het einde van de retraite krijg je de gelegenheid om een financiële bijdrage te doen voor de begeleiding. De grootte van dit bedrag bepaal je dus zelf. Je kan hiervoor best de nodige cash voorzien.

Belangrijk
:
Deze retraite is geschikt voor beginners en gevorderden. Deelname aan deze retraite houdt in dat je een inspanning levert om deel te nemen aan het volledige weekprogramma. Dit uit respect voor alle deelnemers en om de kwaliteit van deze retraite te waarborgen. Tevens verbind je je ertoe om volledige stilte te bewaren, ook tijdens de lunchpauzes.

Tot slot: een boodschap van Upul:
Dear friends of Ehipassiko,

Looking forward to see you in may. If you like, you can have a look at the Ebook “Rhythm of Nilambe” as a preparation for the retreat. It contains valuable thoughts about the daily routine in a retreat. You can find the book on the website of Nilambe: https://nilambe.lk/content/retreats/rhythm_of_nilambe_ebook.pdf

The retreat will include guided meditations, a daily talk by myself, summarised and translated by Paul and a question and answer session. We will also practice mindfulness in movement (yoga) and chanting. The schedule also includes time for independent mindful activities at home.

Please try to keep the 7 days of the retreat free of non-retreat activities as much as you can and try to avoid unnecessary verbal communication throughout the day so that you can get the most benefit from this precious time.   

Upul Gamage