Wees aandachtig én gelijkmoedig. Dan zie je de ware aard van de dingen. Sati + upekkha = vipassana. Vipassana = de dingen zien zoals ze zijn. Yatha-bhuta.
Gelijkmoedige aandacht zorgt ervoor dat je je eigen meester bent. Je eigen beschermer. Zonder hoofd boven je hoofd.
De Boeddha zei in de Dhammapada, Gatha #160:
❛ Atta hi attano natho—Ieder is zijn eigen beschermer! ❜
Observeer aandachtig hoe de dingen wérkelijk zijn. Niet hoe de dingen verpakt en verkocht worden. Kijk naar de discrepantie tussen vorm en inhoud.
Voorbeeld: zie het verschil tussen het besturende land (de machthebbers), het economische land (bedrijven, handel, financiële instellingen…) en het zorgende land (zorg- en sociale sector, onderwijs…). Kijk vooral naar de tegenstrijdige belangen: de machthebbers, die het behoud van hun macht en privilegies voorop stellen; het economische land, dat private winstmaximalisatie beoogt en het zorgende land, dat solidariteit en mededogen nastreeft.
Observeer aandachtig wie polariseert. Wie de samenleving uit mekaar trekt. Maar ook wie verbindt. Graaf dieper door je de volgende vragen te stellen: Wat? Waar? Waarom? Hoe?
Onderzoek dit zo forensisch mogelijk. Maar blijf gelijkmoedig en waakzaam. Laat je niet voor enig karretje spannen. Vermijd pro & contra’s. Blijf weg van extremen. Beloop de Middenweg.
Besef dat ook een pandemie tot de aard van de dingen behoort. Tot de natuurwet. Tot het proces van ontstaan en vergaan. En weet dat élk verlangen en élke afkeer onherroepelijk dukkha voortbrengt. Leef conform de Dhamma. Als een volleerde dhammanuvatti.