AJAHN BUDDHADASA

Buddhadasa Bhikkhu (1906 -1993), ook Ajahn Buddhadasa genoemd, was een invloedrijke boeddhistische monnik van de Theravada- strekking. Hij werd bekend als vertaler en hervormer van het boeddhisme in Thailand. Hij was erg sociaal geïnspireerd en een voorvechter voor sociale hervormingen.

Ajahn Buddhadasa streefde naar een terugkeer naar een oorspronkelijke zuivere vorm van boeddhisme, niet alleen omdat hij het boeddhisme te sterk geritualiseerd vond, maar ook als tegenkracht tegen het westerse imperialisme. Hij baseerde zich hierbij op eigen studies van de Pali-canon.

Evenals andere monniken uit de Thaise Bostraditie streefde Buddhadasa ernaar om het boeddhisme toegankelijk te maken voor een lekenpubliek, in tegenstelling tot de toenmalige traditionele beperking van de boeddhistische meditatiebeoefening tot monniken.

Hij was afkomstig uit het zuiden van Thailand. Hij werd monnik in 1926 en ging naar Bangkok studeren. Daar vond hij de wats (tempels) echter vies, druk en—wat hij het grootste probleem vond—corrupt. Hij keerde daarom terug naar zijn geboortestreek en nam intrek in een verlaten tempel. Daar praktiseerde hij een simpele versie van het boeddhisme door goede dingen te cultiveren, slechte dingen af te leren en zijn geest te reinigen. Hij probeerde rituelen en machtsstrijd te vermijden, want dat was volgens hem het grootste probleem binnen het Thais boeddhisme. Door de Dhamma op een eenvoudige manier te communiceren, werd hij al snel populair onder de bevolking.

Buddhadasa stichtte in 1932 Wat Suan Mokkh (letterlijk ‘De tuin van bevrijding’)—een Dhamma-centrum en klooster om inzichtsmeditatie (vipassana) te beoefenen. Het was destijds een van de weinige centra in Thailand waar vipassana-meditatie werd onderwezen. 

Buddhadasa richtte zich voornamelijk op anapanasati (meditatie op de ademhaling) en baseerde zich hiervoor op de richtlijnen die gegeven werden in de sutta’s én op zijn persoonlijke ondervindingen. 

Later werden zijn lessen populair onder buitenlandse studenten. Kort voor zijn dood in 1993 stichtte hij het ‘International Dhamma Hermitage Center’—een centrum dat meditatiecursussen voor buitenlanders organiseert.

Beide boeken kunnen gedownload worden door te klikken op de respectievelijke coverfoto’s.

Bewerken