TEVREDEN ZIJN

Wie tevreden is (M/V/X), verlangt naar niets en is van niets afkerig. Wie tevreden is, herkent zich in alle dingen. Hij ziet de eenheid van het Geheel. Hij wéét dat nibbanaen samsara mekaar niet ontlopen.

Tevreden zijn is een rechtstreekse verwijzing naar de beginregels van de Hsin-hsin-ming (*):

❛ De weg is niet moeilijk voor wie voorkeur noch afkeer heeft. Wanneer liefde en haat beiden afwezig zijn wordt alles helder en duidelijk. Maak je echter het geringste onderscheid, dan staan hemel en aarde oneindig uit elkaar.

Wil je de waarheid zien, laat dan je opinies pro of contra varen. Het afzetten van wat je aangenaam vindt tegenover wat je onaangenaam vindt, is de ziekte van de geest.❜

_______

(*) De Hsin-hsin-ming is één van de klassieke teksten binnen de zenboeddhistische literatuur. Het is een gedicht van zenmeester Sosan (6de eeuw GTR—Gewone Tijd Rekening) en kan vertaald worden als ‘Sutta over het Geloof in de Geest van de Gelooflozen’.

Het gedicht benadrukt het belang van direct experiëntieel inzicht zonder conceptuele gedachten en dualiteit. Het spoort beoefenaars aan om hun geest te zuiveren van illusies en concepten om zo de ware aard van de werkelijkheid te begrijpen: yatha-bhuta.

Het drukt de eenvoud van verlichting uit en stelt dat de geest van nature helder en puur is, maar dat het onze eigen conceptuele gedachten zijn die de helderheid vertroebelen.