PURE DHAMMA

Pure Dhamma laat zich niet inperken door rituelen, door religieuze praktijken, door hiërarchie, door structuren, door buddharupa

Uiterlijke vormen schragen Dhamma niet. Ze zijn niet de essentie. Ze zijn uitsluitend schijn. Aankleding. Façade

Beperk ze daarom tot het hoogst noodzakelijke. Tot het minimum minimorum. Tot het absoluut utilitaire. Bouw ze niet op. En als ze toch voor iets nuttig zijn: overhef je er niet aan. 

Anyway: het zijn niet de vormen die bepalen hoe groot je inzicht is. Vereenzelvig je er niet mee. Vormen versmachten je beoefening. En daardoor je inzicht.

Dhamma is spontaan. Het is de natuurwet. De eeuwige wet. Dhammo sanantano. Dhamma staat voor ruimte. Dhamma is duidelijk. Eenvoudig. Zonder poespas. Zonder begoocheling. Zonder eigendunk. Zonder geveinsde vastigheid.

Zonder de instituten en structuren die de fenomenale werkelijkheid pretenderen vorm te geven. Die je veel beloven maar je geen bevrijding uit dukkha brengen. Het zijn slechts burchten van macht, eigenbelang en egocentrisme. Structuren vertegenwoordigen het algemeen belang niet. Structuren stutten slechts een welbegrepen eigenbelang. Het volstaat meestal om een blik te werpen op de pedigree van de personen die de bestuurscenakels bevolken om zich van de juistheid van deze stelling te vergewissen.  Kijk niet door hun begerige ogen.

Observeer zelf. Zélf. Wees je eigen eiland (P. dipa) (1) waar de tsunami’s van onwetendheid, verlangen en afkeer geen vat op hebben. Kijk aandachtig. Gelijkmoedig. Helder bewust en met diep inzicht in de ware aard van de dingen. Yatha-bhuta.

Observeer zonder hoofd boven je hoofd. Als een bedelmonnik. Als een samana. Zoals de Boeddha zei: ❛ Atta hi attano natho. Ko hi natho paro siya? —Jij bent je eigen beschermer. Welke andere beschermer zou er immers zijn? ❜ (2)

________

(1): dipa (P.): in de Pali-taal heeft ‘dipa’ twee betekenissen, namelijk eiland én lamp. Beide betekenissen zijn hier van toepassing: wees je eigen eiland en/of wees je eigen lamp.

(2): Dhammapada, Gatha #160

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.