JIJ BENT DE TOETSSTEEN

Observeer aandachtig. Kijk alert. Observeer de dingen in hun essentie. Zie de verschijnselen in perspectief. In hun geheel. Als minuscule onderdeeltjes van het Alles.

Beperk je kijken niet tot je kleine, afgeschermde wereldje. Het condominium waar je je verantwoordelijkheid kunt ontlopen. Waar je je gemakkelijk kunt verstoppen achter de rug van anderen. Waar je achter het behang kunt kruipen.

Zie de intentie achter de dingen. De achterliggende waarheid. Maar ook de begoocheling. De leugen. Kijk niet weg. Ga zélf achter de feiten aan. Verhef je stem. Wees moedig in je denken, spreken en handelen. Denk met je hart. Niet met je gewaarwordingen en gevoelens die bol staan van de sankhara’s van verlangen en afkeer. Denk met je hart, dan zullen ook je woorden en daden liefdevol zijn. Puur. Spontaan. Ongecompliceerd.

Eenvoud lijkt simpel maar is het niet. Eenvoud maakt in een flits veel duidelijk. Klaarheid doet deugd. Scherpte kleeft aan de ribben. Houd je bij de les. Laat je meteen zien waar het écht om draait.

Observeer daarom aandachtig. Altijd. Laat je niet ringeloren door de schone schijn. Door de aankleding. Door het decor en decorum van de alomtegenwoordige illusie. Door de structuren. Door de hardst roepende. Door de meest begaafde. Door de sluwste. Door de meest doortrapte.

Op jouw inzicht komt het aan. Jouw wijsheid. Datgene wat jij ervaart. Jij bent de toetssteen. Jij alleen. JIJ.