BHIKKHU BODHI

Bhikkhu Bodhi (° 1944) is een boeddhistische Theravada- monnik van Amerikaanse nationaliteit. Hij werd geboren in New York City. Na het behalen van een doctoraat in de filosofie aan de Claremont Graduate School reisde hij naar Sri Lanka om de Sangha te vervoegen.

Hij ontving de eerste wijding in 1972 en de hogere wijding in 1973, beide onder de eminente teacher-monk, Ven Balangoda Ananda Maitreya, bij wie hij Pali leerde en de Dhamma grondig bestudeerde.

Hij is de auteur van verschillende werken over het Theravada- boeddhisme waaronder vier vertalingen van grote Pali-sutta’s, samen met hun commentaren. In 1984, als opvolger van mede-oprichter Nyanaponika Thera, werd Bodhi benoemd tot Engelstalige redacteur van de gerenommeerde Buddhist Publication Society (BPS). In 1988 werd hij er voorzitter van.

In 2002 trok hij zich terug uit de redactie van het genootschap maar hij bleef wel voorzitter van de BPS.

In 2000, tijdens de eerste officiële Vesak-viering van de Verenigde Naties, hield Bhikkhu Bodhi de keynote-toespraak.

In 2002, na zijn pensionering als redacteur van BPS, keerde Bhikkhu Bodhi terug naar de Verenigde Staten.

Nadat hij enige tijd in het Bodhi-klooster (Lafayette Township, New Jersey) resideerde, woont en doceert hij sinds 2006 in het Chuang Yen-klooster (Carmel, New York).

In 2008 richtte Bhikkhu Bodhi, samen met een aantal van zijn studenten, Buddhist Global Relief op—een non-profit organisatie die hongerbestrijding, duurzame landbouw en onderwijs ondersteunt in landen die lijden aan chronische armoede en ondervoeding.

In mei 2013 werd hij verkozen tot voorzitter van de Buddhist Association of the United States (BAUS).

De drie boeken die hier voorgesteld zijn, kunnen gedownload worden door te klikken op de respectievelijke coverfoto’s.