DHAMMA IS VERTROUWEN

Dhamma is vertrouwen (P. saddha) hebben in het alomvattende proces van ontstaan en vergaan. Een vertrouwen dat gestoeld is op vrij onderzoek en op helder begrip—‘akaravati saddha dassanamulika’ (*). 

Dhamma is een manier van leven. Een leven dat integraal deel uitmaakt van het Proces. Het is herkenning, erkenning en realisatie net zoals de Boeddha en de Sangha herkenning, erkenning en realisatie zijn.

_______

(*): ‘Akaravati saddha dassanamulika’ (P.): ‘Goed overdacht en geworteld in begrip’ — Vimamsaka Sutta, Majjhima-Nikaya 47. Elke dhammanuvatti wordt aangemoedigd om het object van zijn vertrouwen (de Boeddha, de Dhamma en de Sangha) te onderzoeken en op waarheid te testen. Saddha is nooit in strijd met de geest van vrij onderzoek. En twijfel over alle dingen wordt door de Boeddha sterk aangemoedigd. De kracht van vertrouwen (P. saddha-indriya) moet steeds in harmonie zijn met de kracht van wijsheid (P. panna-indriya): ‘Een monnik met helder begrip, vestigt zijn vertrouwen in overeenstemming met dat helder begrip’ — Pubbarama Sutta, Samyutta Nikaya, 48:45.