Wat wij gemeenzaam ‘het boeddhisme’ noemen, vormt een enorm arsenaal aan doctrines, stromingen, lineages, praktijken, technieken en beoefeningen. Terwijl de Boeddha in de sutta’s steeds maar herhaalde dat zijn leer slechts één smaak had, namelijk de smaak van bevrijding. Bevrijding uit ons lijden. Bevrijding uit dukkha

Ondanks het feit dat Dhamma slechts één waarheid, slechts één werkelijkheid vertegenwoordigt, kan deze waarheid op verschillende manieren verwoord worden. De door Boeddha getoonde wegen naar bevrijding zijn velerlei, maar er is slechts één inzicht. Eén Dhamma. Wees je steeds bewust van de immense hoeveelheid Poortloze Poorten (*) die de Boeddha voor ons opent in zijn poging om inzicht te brengen in onze eigen natuur. Wars van én frontaal tegen alle bestaande en toekomstige boeddhistische instituties in, ‘zolang we maar bereid zijn te luisteren en ons ervoor open te stellen’ (Stephen Bachelor, (2013), Mara. Een beschouwing van goed en kwaad, p. 177).

Deze rubriek brengt een aantal van deze ‘Poortloze Poorten’ tot uitdrukking.

________

(*) Met ‘Poortloze Poort’ wordt bedoeld: een gebeurtenis, een aspect, een citaat of een verschijnsel dat onze houding t.o.v. de relatieve werkelijkheid radicaal wijzigt, zoals bijvoorbeeld het plótse besef—het penetrerende inzicht—dat ons hele denkbeeld omtrent Reis, Doel en Inspanning van dit Leven een volkomen geconditioneerde (door oorzaken en voorwaarden gedreven) illusie blijkt te zijn.