WEES JE EIGEN MEESTER

Observeer aandachtig. Kijk. Zie de verschijnselen in perspectief. In hun geheel. Beschouw de fenomenen in hun diepste essentie. Forensisch. Laat niemand ook maar één beslissing nemen in jouw persoonlijke naam. Jij bent je eigen meester. Jij alleen kunt je bevrijden uit dukkha. Jij en jij alleen alleen kunt de ketens van onwetendheid, verlangen en afkeer verbreken. Dat is jouw verantwoordelijkheid. Van niemand anders.

Wees alert.

Zie de intentie achter alle dingen. Onderzoek het proces dat ons bestaan beheerst: de permanente verandering van de verschijnselen. Het efemere karakter. Het niet-substantiële kenmerk ervan. Maar ook de verzinsels die erover worden verspreid.

Zie de dwaallichten die je gedachten de verkeerde kant op sturen. Het onkruid dat alom verspreid wordt. Registreer hoe de voortdurende leugen schaamteloos tot waarheid verheven wordt. Ontwaar de onderliggende redenen waarom dit gebeurt. De motieven ervoor. De drijfveren. De drogredenen.

Bemerk de intrinsieke begoocheling. De leugens van de structuren en van de gevestigde instituten die alom aanwezig zijn. Kijk niet weg. Observeer. Bestudeer. Inspecteer. Ga zélf achter de feiten aan. Zie hoe de dingen in werkelijkheid zijn. Yatha-bhuta. Niet hoe ze ‘gepresenteerd’ worden. Maar zie hoe ze ‘verpakt’ worden. Hoe listig ze ingekleed zijn om je te ‘beduvelen’.

Wees je eigen meester. Betreed de stroom. Enkel meesters betreden de stroom.