DE ANDERE OEVER

De term ‘de Andere Oever’ (P. parayanavagga) wordt in het theravada-boeddhisme gebruikt om het hoogste spirituele doel te beschrijven, namelijk het bereiken van nibbana.

Het concept van ‘de Andere Oever’ is een metafoor die verwijst naar de overkant van de rivier, wat staat voor de overgang van de wereld van lijden, gehechtheid en onwetendheid naar de wereld van verlichting, bevrijding en wijsheid.

Het bereiken van ‘de Andere Oever’ betekent voor de dhammanuvatti (M/V/X) een radicale transformatie, waarbij hij zich losmaakt uit de cyclus van geboorte, dood en wedergeboorte en een einde maakt aan het lijden (P. dukkha) dat inherent is aan het bestaan. Om de Andere Oever te bereiken, moet de beoefenaar de Vier Edele Waarheden begrijpen, die de essentie vormen van de Leer van de Boeddha. Dit houdt in dat hij zich bewust moet worden van dukkha; de oorzaak ervan; de bevrijding eruit en het pad dat naar de bevrijding leidt.

Het pad naar de Andere Oever wordt beschreven als het Achtvoudige Pad, dat bestaat uit juiste visie, juiste intentie, juiste spraak, juist handelen, juiste levenswijze, juiste inspanning, juiste aandacht en juiste concentratie.

Door dit pad te volgen, kan de beoefenaar gradueel zijn geest zuiveren en de obstakels overwinnen die het bereiken van de Andere Oever in de weg staan.

Voor de Andere Oever: zie de Orima-Sutta, Anguttara-Nikaya 10:118.

Zie ook de vertaling van de ‘Parayannavagga-sutta’ in mijn boek ‘Parayanavagga. De Weg naar de Andere Oever’, gratis te downloaden op deze website via volgende link: https://yatha-bhuta.com/parayanavagga/