DE BODHI-BOOM IN BODHGAYA

  • De oorspronkelijke Bodhi-boom is naar verluidt een afstammeling van de originele boom waaronder de Boeddha verlichting bereikte. De oorspronkelijke boom werd vernietigd, maar voordat dat gebeurde, werden scheuten naar verschillende plaatsen gestuurd, o.m. naar Kandy in Sri Lanka. Eén van deze scheuten groeide uit tot de huidige Bodhi-boom in Bodhgaya.
  • De Mahabodhi-tempel: De fundering van de Mahabodhi-tempel, gebouwd door keizer Asoka in de 3e eeuw vóór onze tijdrekening, is één van de oudste bakstenen tempels in India. Het was een eerbetoon aan de verlichting van de Boeddha en herbergde oorspronkelijk een klein deel van de oorspronkelijke Bodhi-boom.
  • Vernieuwing van de Boom: Gedurende de hele periode zijn er verschillende pogingen ondernomen om de Bodhi-boom in leven te houden. Soms moest een nieuwe boom worden geplant als de vorige stierf of beschadigd werd.
  • Beschadiging van de Boom: In 1997 werd de Bodhi-boom ernstig beschadigd door een extremistische groepering. De boom werd echter snel hersteld met de hulp van boeddhistische gemeenschappen wereldwijd.
  • De Huidige Bodhi-boom: De huidige Bodhi-boom in Bodhgaya wordt beschouwd als een rechtstreekse afstammeling van de originele boom waaronder de Boeddha verlichting bereikte. Pelgrims van over de hele wereld bezoeken deze heilige plek om hun respect te betuigen aan de Bodhi-boom en om te mediteren onder zijn schaduw. 
  • Symboliek en Spirituele Betekenis: De Bodhi-boom symboliseert het ontwaken en de verlichting van de Boeddha. Het is een centraal element in de boeddhistische spiritualiteit en dient als een krachtige herinnering aan de spirituele verwezenlijkingen van Siddhartha Gautama. Elk blaadje dat op de grond valt wordt ontzettend eerbiedig opgeraapt en als een kostbaar kleinood bewaard.