WAT IS ONTWAKEN? WAT IS WAKKER WORDEN? WAT IS VERLICHTING?

De Boeddha verwoordde zijn Ontwaken in de Dhammapada op een weergaloze wijze:

 Vele geboorten heb ik samsara doorlopen, op zoek naar de bouwer van dit huis, maar vergeefs heb ik gezocht. Pijnlijk is het om steeds weer geboren te worden.

Maar nu heb ik je gezien, Huizenbouwer! Je zal niet opnieuw dit huis voor me bouwen: al je spanten zijn gebroken en je nokbalk is versplinterd. Mijn geest heeft het Ongeconditioneerde bereikt. Begeerte is tot stilstand gekomen. 

Ontwaken is het verdwijnen; het loslaten; het oplossen; het verdampen; het vernietigen van het ingewortelde gewoontepatroon waarop we als een separaat ‘ik’ kijken naar én ons op deze manier identificeren met ónze objecten; ons identificeren met óns ‘verhaal’; ons identificeren met óns individueel persoonlijk ‘drama’. En zo ónze illusoire wereld creëren en opbouwen.

Verlichting is het ervaren van het niet-duale. Van de heelheid van alles-met-alles. Het is het onderkennen van de ruimte—‘de weidsheid waarin dingen bestaan, waaruit ze opkomen en waarin ze verdwijnen’ (Paul Van hooydonck). Het is het ‘zien’ van de in woorden onbeschrijfbare openheid die zich in élk moment van het continu ‘proces’ van ontstaan en vergaan openbaart.