ACHARYA GODWIN SAMARARATNE

Godwin Samararatne

Acharya Godwin Samararatne (1932 – 2000) was één van de bekendste lekenmeditatie-leraren in Sri Lanka van de laatste decennia. Tijdens zijn spiritueel leraarschap was hij gevestigd in zijn Meditatiecentrum in Nilambe, gelegen in het centrale heuvelland bij Kandy.

Godwin Samararatne werd geboren in Kandy, Sri Lanka. Zijn vader was de hoofdklerk van een theeplantage in Hantane in de heuvels boven Kandy; zijn moeder was een eenvoudige huisvrouw.

Hij had drie broers en vier zussen. Een jongere zus stierf voortijdig en een oudere broer stierf bij een auto-ongeluk op de dag van zijn huwelijk. Zijn drie overlevende zussen waren Dorothy, Matilde en Lakshmi. Godwin was de jongste van de twee overgebleven broers, Felix en Hector.

Godwin ging naar het Dharmaraja College in Kandy, waar zijn beste vriend Siri Gunawardana was, die later tot Bhante Sivali werd gewijd en een bekende en gerespecteerde meditatieleraar werd in het Kanduboda International Vipassana Meditation Center.

Godwin was een bekwame student en na het afronden van zijn opleiding kreeg hij een baan bij de Kegalle Public Library in 1956. Later werd Godwin hoofdbibliothecaris in de DS Senanayaka Library in Kandy, waar hij werkte tot zijn vervroegde pensionering in 1979.

Godwin werkte actief samen met dr. Ian Stevenson, een bekend Amerikaanse reïncarnatie-onderzoeker die Sri Lanka bezocht en er onderzoek deed van het midden van de jaren zestig tot in 1988. In die periode was Godwin co-auteur met Stevenson van een aantal artikelen over het onderwerp wedergeboorte. Godwin bezocht dr. Stevenson in 1977 in Virginia, Verenigde Staten, om hem te helpen met zijn studie.

Omstreeks 1977 begon Godwin Dr. L. Rodrigo bij te staan op de psychiatrische afdeling van het Kandy General Hospital. Dit was het begin van een lange carrière in counseling en therapeutisch werk in verschillende centra, klinieken en ziekenhuizen in de omgeving van Kandy—een activiteit die slechts een einde zou nemen met de dood van Godwin.

Begin 1979 kondigde een welvarende Kandy-zakenman aan dat hij wat land van zijn theeplantage zou schenken voor de oprichting van een meditatiecentrum en zou betalen voor de bouw van enkele gebouwen. Dit werd de basis van het Nilambe Meditatie Centrum. Godwin verliet zijn baan als bibliothecaris in Kandy, eerst om de conciërge van het nieuwe centrum te worden, later de huisleraar.

In het begin werden meditatie-retraites voornamelijk geleid door Ven S. Dhammika en anderen, waaronder Ven. Yogavacara Rahula en Joseph Goldstein; maar na verloop van tijd werd Godwin de vaste leraar van het centrum en werd hij geaccepteerd als de belangrijkste spirituele leraar van het centrum.

In de jaren tachtig begon Godwin uitnodigingen te ontvangen en te accepteren voor meditatiereizen die voor hem werden georganiseerd in Zwitserland, Duitsland, het VK, Zuid-Afrika, Zimbabwe en Botswana en later in Hong Kong, Taiwan en Singapore.

Deze reizen namen alleen maar toe in de jaren negentig. Godwin gaf veel lezingen in Europa, Azië en Afrika tot het moment van zijn dood, kort nadat hij terugkeerde van een rondreis door Zuid-Afrika. Hij onderwees niet alleen meditatie aan Theravada-boeddhisten, maar aan allerlei groepen, waaronder christelijke priesters, predikanten en Chinese Mahayana-boeddhisten.

Na zijn dood in 2000 stroomden brieven en huldebetuigingen toe, terwijl veel mensen over de hele wereld getuigden van de impact die Godwin en zijn leer op hen hadden gemaakt. De centra die hij oprichtte in Nilambe en Lewella in Sri Lanka floreren tot op de dag van vandaag.

Na zijn dood begonnen twee van zijn vrienden transcripties en opnamen van over de hele wereld te verzamelen, en dit materiaal vormt nu een grote website, die in de loop van de jaren de basis heeft gevormd voor talloze boeken, artikelen en andere publicaties.

Acharya Godwin Samararatne was een edel mens, eerlijk en oprecht, aanspreekbaar, zachtmoedig, niet verwaand. Eenvoudig, tevreden met weinig, vrij van verplichtingen. Vredig, voorzichtig, niet opdringerig, niet hebzuchtig. Zo was er niets waarop een wijs mens hem zou kunnen bekritiseren.

Zijn enige wens was:

Mogen alle wezens gelukkig en veilig zijn,
Mogen alle wezens in hun hart gelukkig zijn!

(Metta Sutta (vs. 1-3)

Godwin Samararatne was de leraar van Paul Van hooydonck, de oprichter van het Boeddhistisch Centrum Ehipassiko Antwerpen-Mechelen.

Infra vind je een aantal links waar je meer informatie kunt vinden over deze uitzonderlijke meditatieleraar.

Introduction to Godwin

Godwin Home Page

Tributes

Slideshow of Godwin’s Life and Teachings

Photographs

Retreat Talks in Hong Kong:

The Gentle Way of Buddhist Meditation (1997)

Living Meditation (1998)

The End of Suffering (1999)

Retreat Talks in Germany:

Discovering Meditation (1996)

Meditation for Everyday Life (1998)

Retreat Talks in Holland:

Learning through Meditation (1996 & 1998)

Recordings of Godwin’s Retreat Talks:

Audio Files in mp3 Format (35 recordings)

Nine Recordings from the Netherlands

Miscellaneous:

Individual Talks, Writings, etc:

A Miscellany of Material by Godwin’s Friends

A Searchable Database of Godwin’s Teaching

Information, contacts, publications

Download the Website

Archives: 

Unedited Archives of Texts (4 retreats) and Recordings (over 100 hrs)

Outside Websites:

Friends of Godwin Samararatne

Godwin Memorial Fund