ZUIVER JE GEEST VAN ALLE NEGATIVITEIT

Het is vergeefs om schuldgevoelens te ontwikkelen over dingen die in het verleden gebeurd zijn. Wat gebeurd is, is eenmaal gebeurd. Daar kan je niets meer aan veranderen. Hoe hard je het ook mag willen. Focus daarom je aandacht op dít moment en probeer—in het hier en nu—het goede te doen. Het heilzame. Wat de anderen en jezelf héél maakt. Dán ben je een Meester. En geen slaaf van je verleden.

Laat alle negativiteit in je geest los. Hou uitsluitend positieve dingen over. Ruk je los uit het verleden. Het brengt je geen stap dichter bij bevrijding. Negativiteit bezoedelt enkel het heden en daardoor ook jouw toekomst. Onthoofd negativiteit.

In de Aṣṭāvakra Gītā,(1) een oude Sanskriettekst uit de advaita vedānta-traditie, lezen we volgend vers (1-11):

Yā matiḥ sā gatirbhavet — Wat je geest denkt, zo zul je worden.❜ 

Dit vers benadrukt de kracht en invloed van onze gedachten en geest op ons leven. Het suggereert dat de aard en kwaliteit van onze gedachten onze bestemming (Skr. gati) en ervaring bepalen. 

Als onze geest gevuld is met negativiteit, beperkingen en belemmeringen, zullen we ons ook in die toestand bevinden. Als we daarentegen onze geest uitsluitend voeden met positieve, bevrijdende en verheffende gedachten, zullen we onszelf op die manier ervaren en manifesteren. Het vers spoort aan tot het bewust zijn van onze gedachten en het cultiveren van een positieve en bevrijdende geest, omdat dit de weg opent naar groei, bevrijding en vervulling.

Het Sanskrietwoord ‘gati’ betekent ‘richting’ of ‘bestemming’. Hier is het gebruikt in de betekenis dat ‘de gedachte bepaalt wat je zal worden’. Het verwijst naar de spirituele richting of het spirituele pad dat iemand gekozen heeft. Het staat voor de manier waarop iemand in de wereld staat en de keuzes die hij/zij maakt in het leven, keuzes die een grote invloed hebben op de geestelijke en spirituele groei van een persoon.

Dit is een belangrijke reflectie voor het bereiken van Zelfrealisatie. Zo niet de belangrijkste.

_______

(1) Deze vertaling van de Aṣṭāvakra Gītā, met tal van annotaties, kan je gratis downloaden op deze Yatha-bhuta website door het aanklikken van volgende link: https://yatha-bhuta.com/aṣṭavakra-gita-het-lied-van-de-verguisde/