IS BOEDDHA EEN GOD?

Het boeddhisme wijst het geloof in een scheppende godheid radicaal af. Voor de Boeddha is de genesis van de wereld terug te brengen tot oorzaak en gevolg. Tot Afhankelijk Ontstaan. Paticca samuppada.

Boeddhisme is een agnostische filosofie waarin de Boeddha gezien wordt als een historische figuur die tot ontwaken kwam en de mensheid leerde hoe dit zelf te realiseren.

De Boeddha wordt vereerd als een inspirerend Meester en een voorbeeld van spiritueel bewustzijn, maar wordt niet beschouwd als een god met bovennatuurlijke krachten of als de schepper van de wereld.

De Boeddha wordt beschouwd als een Mahapurisa—een uitzonderlijk Groot Mens. Maar hij blijft een ‘mens’, geen ‘god’. In de sutta’s heeft de Boeddha trouwens zelf, op verschillende plaatsen, manifest geloochend dat hij een god was.

In de Tatiyananatitthiya Sutta, Udana VI.6, zegt de Boeddha klaar en duidelijk:

❛ De mensheid is gehecht aan het geloof dat het ‘ik’ de schepper is. Of aan het geloof dat een ‘ander’ de schepper is. Wie de dwaling hiervan niet begrijpt, ziet de pijl niet. Maar wie deze pijl gezien en uitgetrokken heeft, begrijpt dat het ‘ik’ niet de schepper is. Evenmin als een ‘ander’ de schepper is. De mensheid is bezeten van hoogmoed, geketend door verwaandheid, vastgeklonken in eigendunk. Door arrogant opinies te ventileren kan de mensheid samsara niet overstijgen! ❜