VERGEVING EN VERDRAAGZAAMHEID

Vergeving en verdraagzaamheid

Kṣamā (Skr.) staat voor ‘vergeving’ en ‘verdraagzaamheid’. Dit begrip houdt in dat de yogi in staat is om fouten, beledigingen, schadelijke handelingen of onheilzaam gedrag van anderen te vergeven en te verdragen zonder wrok, wraakgevoelens of negatieve emoties te koesteren. Het gaat om het loslaten van wrok en het tonen van mededogen en begrip, zelfs in situaties waarin anderen onrecht werd aangedaan. In spirituele context wordt ‘kṣamā‘ beschouwd als een deugd die leidt tot innerlijke vrede, bevrijding van negatieve gedachten en het bevorderen van harmonieuze relaties met anderen.

Het stelt mensen in staat om negatieve emoties los te laten en een pad van emotionele heling en spirituele groei te bewandelen. In de Aṣṭāvakra Gītā—wordt ‘kṣamā‘ sterk benadrukt als een manier om menselijke relaties te versterken en een vreedzame samenleving te bevorderen.

Het beoefenen van vergeving en verdraagzaamheid is niet enkel heilzaam voor degenen die het ontvangen, maar ook voor degenen die het beoefenen, omdat het innerlijke rust en spirituele ontwikkeling cultiveert.