VREUGDE IN JOUW BEOEFENING

Ervaar de vreugde (P. piti) in jouw beoefening. Geniet ervan. Vreugde scheppen in je meditatie vormt een belangrijk onderdeel van jouw beoefening. Zonder vreugde kan de beoefenaar nooit tot ontwaken komen. Vreugde is de brandstof, de voeding, het substraat dat de meditatie helpt om sterk en stabiel te worden. Niet voor niets is piti één van de zeven ontwakingsfactoren (P. piti sambojjhanga).

Elke dag mediteren vereist een constante alertheid en dito volharding. Ook als je er eens geen zin in hebt. Vooral als je er geen zin in hebt. Zoek met vreugde je matje op. Vermijd dat er ongemak, tegenkanting en weerzin ontstaat. Observeer hoe deze onheilzame gemoedstoestanden ontstaan. En even vlug vergaan. Hoe vluchtig ze zijn. Hoe onbelangrijk. Hoe efemeer.

Dat lijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar uiteindelijk draait het hierom. Gelijkmoedig de dingen aanvaarden zoals ze zijn. Zoals ze zich aan jou presenteren. In hun immense onbelangrijkheid. Hun futiele zelfloosheid.

En wat gelijkmoedigheid betreft: vergeet nooit dat upekkha de plaats is waar de drie andere brahmavihara’s samenkomen en congrueren. Een verheven positie. De hoogste.