EKAYANO MAGGO

Dit boek omschrijft de kern van het pad naar zelfrealisatie. De essentie. De kwintessens.

Het is, overeenkomstig de woorden van de Boeddha, een directe weg—ekayano maggo—naar stroombetreding en innerlijke vrede:

‘Monniken, dit is een (enige/directe/ongeëvenaarde) weg die leidt tot zuivering van de wezens; tot het overstijgen van verdriet en zorgen; tot het beëindigen van dukkha en angst; en tot het verkrijgen van de juiste methode voor het realiseren van nibbana, namelijk door het viervoudig vestigen van opmerkzaamheid.’  

In het eerste deel vindt de lezer de integrale vertaling van de Mahasatipatthana-Sutta—de oerbron van deze beoefening. Hoe meer de yogi zich verdiept in de tekst van deze sutta hoe meer zijn inzicht zich ontwikkelt. De Boeddha noemde satipatthana ‘de juiste weidegrond’ (P. gocara) voor een monnik.

Sommige Dhamma-leraren, o.m. Bhikkhu Sujato, beschouwen ekayano maggo als een ‘convergentiepunt’—een plaats of weg waar verschillende vormen van meditatie samenkomen, wat finaal resulteert in een geïntegreerd pad dat de yogi naar bevrijding voert. De lectuur van de Mahasatipatthana-Sutta is pariyatti.

Het tweede deel beschrijft de persoonlijke beoefening van de auteur. Daar het hier gaat om een persoonlijke markering en invulling, is deze meditatie vatbaar voor uitgebreide individuele aanpassingen en bijstellingen door elke alerte yogi. Dhamma is immers een levend proces. Geen dogmatisch verhaaltje. Deze individuele beoefening door de yogi is patipatti.

Je kan het boek gratis downloaden door bovenaan op de afbeelding van de kaft te klikken.