AJAHN SUMEDHO

Ajahn Sumedho (° 1934) is een boeddhistische monnik in de Thaise Bos-traditie van het Theravada.

Luang Por Sumedho werd geboren in Seattle, Washington. Na vier jaar als medicus bij de Amerikaanse marine te hebben gediend, voltooide hij een BA in studies in het Verre Oosten en een MA in Zuid-Aziatische studies.

In 1966 trok hij naar Thailand om te mediteren in Wat Mahathat in Bangkok. Niet lang daarna ging hij als novicemonnik naar een afgelegen deel van het land, Nong Khai, waar hij in 1967 de volledige wijding ontving.

Een jaar van eenzame praktijk volgde. Hoewel dit een vruchtbare periode was, toonde het hem de behoefte aan een leraar die hem actiever kon begeleiden. Een toevallige ontmoeting met een bezoekende monnik leidde hem naar de provincie Ubon om te oefenen met Ajahn Chah. Hij bleef tien jaar onder zijn nauwe leiding.

Sumedho was de eerste westerse leerling van Ajahn Chah. Hij is de medestichter van het klooster Wat Pah Nanachat in Thailand evenals van verschillende andere kloosters in de Thaise Bos-traditie het Westen.

Hij is ook de voornaamste spirituele leider van de traditie van Ajahn Chah in het westen. Zo was hij o.m. abt van de Amaravati Buddhist Monastery in Hemel Hempstead, Engeland.

Belangrijke elementen uit zijn leer zijn onder meer The Sound of Silence—een meditatietechniek) en het Intuïtief Gewaarzijn.

Het woord Ajahn is een soort titel en betekent leraar. Sumedho is een Pali-woord dat ‘goede wijsheid‘ betekent. Ajahn Sumedho wordt ook wel Luang Por genoemd, wat Geëerde Vader betekent en een Thaise uitdrukking is voor monniken op leeftijd. Sumedho is monnik sinds 1967.

Deze drie boeken van Ajahn Sumedho kunnen gedownload worden door de coverfoto’s aan te klikken.