BHANTE SUJATO

Bhante Sujato is een Australische boeddhistische monnik in de traditie van de woudmonniken van Thailand. Hij was gedurende tien jaar het hoofd van Santi Forest Monastery in de Southern Highlands van New South Wales.

Bhante Sujato is een eminent Pali-geleerde en een zeer gerespecteerde meditatieleraar. Zo begeleidde hij in 2019 een meditatiedag in het Boeddhistisch Centrum Ehipassiko Antwerpen. In zijn meditaties en dhammatalks integreert hij humor, mededogen en een grote kennis. Hij toont in deze lessen hoe we in ons drukke bestaan volgens de boeddhistische principes kunnen leven.

Bhante Sujato heeft zich de laatste jaren bezig gehouden met het beschikbaar maken van de leer van de Boeddha in de authentieke vorm voor alle geïnteresseerden ter wereld. Om dit te realiseren maakt hij gebruik van alle moderne media. Zo is hij de oprichter en drijfkracht van SuttaCentral. Deze indrukwekkende website huisvest de oudste boeddhistische geschriften van de Pali-canon, de Chinese, Tibetaanse en Sanskriet- parallellen en tal van vertalingen hiervan naar moderne talen. Regelmatig worden er vertalingen aan toegevoegd.

Deze website evolueert meer en meer tot de onbetwiste bron voor alle vroeg-boeddhistische teksten (Early Buddhist Texts—EBTs) en vertalingen. Dit geesteskind van Bhikkhu Sujato, stelt zich tot doel de studie van deze teksten, die het dichtst Boeddha’s prediking benaderen, te bevorderen door vergelijkend en historisch onderzoek. 

Lees zeker het boek van Bhante Sujato dat hier voorgesteld wordt: The Authenticity of the Early Buddhist Texts wordt beschouwd als het standaardwerk over vroeg-boeddhistische teksten  (Early Buddhist Texts—EBTs)