STILTE WERKT

Onze kalyanamitta Christine stuurt me een erg interessante nieuwsbrief door van de stiltebeweging Waerbeke. 

Waerbeke is een geëngageerde sociaal-culturele beweging, die gesteund wordt door de Vlaamse overheid en die heel wat raakpunten lijkt te hebben met onze boeddhistische ge-dachtenwereld, zo o.m. met aandacht voor stilte, verstilling en inter-zijn.

Neem zeker eens een kijkje op hun website: https://www.waerbeke.be/over-waerbeke

In de Waerbeke-nieuwsbrief van deze maand staat een opmerkelijke tekst van Kees Klomp. Je zou haast denken dat hier Thich Nhat Hanh aan het woord is.

❛ Als we zo doorgaan, zullen we te maken krijgen met onomkeerbare processen die er uiteindelijk in zullen resulteren dat we onszelf vernietigen. Wat we daarvan leren, is dat het gedrag dat wij vertonen te allen tijde over alles en iedereen gaat. Alle levende wezens op onze planeet zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We zijn niet, we inter-zijn. 

Deze existentiële erkenning zorgt ervoor dat zaken als compassie, altruïsme en empathie geen verheven spirituele aangelegenheden, maar existentiële levensbehoeftes worden. Het zijn de basisvoorwaarden om een leefomgeving te creëren waarin we kunnen voortbestaan. ❜

Dank je, Christine, voor je opmerkzaamheid en je dana aan de Ehipassiko-sangha om dit met ons te delen.