MINDFULNESS YOGANIEUWS — FEBRUARI 2023

—Karin Paeschuyzen—
Al die verschillende vormen van yoga, hoe zit dat eigenlijk?
Deze vraag kreeg ik de afgelopen weken meermaals, daarom besloot ik er een artikel over te schrijven. 
Je zou kunnen stellen dat deze diverse vormen van beweging allemaal vormen zijn van ‘ asana ‘, het Sanskriet woord voor houding. Hoezo? 

Voor het antwoord op deze vraag reizen we terug in de tijd, tot enkele eeuwen voor de geboorte van Christus, toen  yogi’s op zoek waren naar die ene oplossing voor alle problemen. Zij meenden dat we niet kunnen veranderen wat ons overkomt, maar dat we wel kunnen veranderen hoe we daarmee omgaan. Vanuit een standvastige geest zijn we veel minder van slag door de onontkoombare problemen van het leven.Yoga is een eeuwenoude beoefening om de geest tot een diepgewortelde rust te brengen. Vertaald uit het Sanskriet betekent Yoga verbinding. 

In het begin was er slechts één asana: de lotushouding. Maar voor velen is de geest te rusteloos en voelt het lichaam te pijnlijk om een ​​lange tijd stil te zitten. Een reeks van verschillende  asana’s kunnen dan, als ze met aandacht worden uitgevoerd, helpen om deze lastige lichamelijke blokkades op te lossen, de doorstroming van energie terug op gang te brengen en om de geest tot rust te brengen. 

In zijn yogasutra’s beschreef Patanjali (+/-400 voor Christus) in acht  stappen hoe een kalme, standvastige geest te ontwikkelen.
1. Yama: algemene ethische richtlijnen om gemoedsrust te ervaren zoals bv. niet stelen of geen geweld gebruiken. 
2. Niyama: individuele ethische richtlijnen zoals bv. lichaamshygiëne. 
3.  Asana: houdingen die de energiebanen vrij maken en helpen bij het ontwikkelen van een gezonde geest in een gezond lichaam. 
4. Pranayama: energetische oefeningen of ademhalingsoefeningen zoals bv. diepe ritmische ademhalingen. 
5. Pratyahara: de focus verleggen van denken naar voelen van lichamelijke sensaties, de aandacht die gewoonlijk naar buiten is gericht naar binnen keren. 
6. Dharana: ononderbroken aandacht voor en concentratie op  lichamelijke gevoelens, zonder mentale reacties zoals afkeer en verlangen.
8. Samadhi: een rustige standvastige geest – een diepe staat van harmonie of verbinding, ook wel Yoga genoemd. 

De verschillende vormen van hedendaagse yoga, zijn dus diverse vormen van asana die vaak enkel worden beoefend voor het positieve effect ervan op het lichaam en dus op de geest. Ze beogen niet altijd de diepe gemoedsrust zoals Patanjali bedoelt. 

Paul Van Hooydonck introducceerde Mindfulness Yoga in 2007 in Ehipassiko. Zo combineerde hij de Boeddhistische traditie, de Yoga-traditie en de hedendaagse Westerse Mindfulness-stroming. Mindfulness, aandachtzaamheid (of pratyahara) is immers de kern van de Boeddhistische traditie. In het Westen wordt mindfulness, ontdaan van alle geloofsovertuigingen, beoefend voor zijn heilzame effecten.
Programma Mindfulness Yogales
Zaterdag 9u30Hatha-Yoga
1 uur
In het Sanskriet betekent ‘ha’ zon en ‘tha’ maan. In deze  fysiek krachtigere Hatha-Yoga les balanceren we onze actieve (ha) en passieve (tha) kant. We hebben aandacht besteed aan de lichaamshouding en de uitlijning ervan, zodat energiebanen vrij kunnen komen. We observeren de steeds terugkerende afwisseling tussen spanning en ontspanning, tussen het actieve deel van de houding en de passieve tweede helft. In het passieve deel van de pose brengen we onze aandacht naar binnen, naar de lichamelijke sensaties, de ademhaling, de mentale reacties, de aan- of afwezigheid van gedachten, de stroom van energie… en het komen en gaan van dit alles. Lichaam en geest vinden een balans tussen spanning en ontspanning. We evolueren van denken en doen naar voelen en zijn. We eindigen met een liggende eindrelaxatie.

Plaats:  Ehipassiko
De Sevillastraat 89,
2100 Deurne 
Losse les €10  
5 beurtenkaart €40
Zaterdag 10u45 
Meditatie in beweging 

90 minuten 
We beginnen deze  ontspannende, meditatieve les met een korte Yoga Nidra, een liggende, diepe ontspanningsoefening. We vertragen en  voelen de houding, de sensaties, de ademhaling, de stroom van energie en de plekken in ons lichaam waar deze stroom vastzit. We verkennen respectvol deze grenzen en leren omgaan met blokkades. Neutraal en helder nemen we de stroom van veranderingen waar, zonder oordeel, zonder te vergelijken met anderen, zonder druk om iets te bereiken of te vermijden. We sluiten af ​​met een ademhalingsoefening en eindmeditatie.

Plaats: Ehipassiko
De Sevillastraat 89,
2100 Deurne 
Losse les €12 
5 beurtenkaart €50