GETUIGE ZIJN (Skr. sākṣī)

Getuige zijn van het Proces, is synoniem voor ‘wat je wérkelijk bent’: Puur Bewustzijn. Niet gebonden aan enige identificatie met het lichaam of de geest. Het ‘ware zelf’ is het eeuwige, onveranderlijke bewustzijn dat alle ervaringen observeert en voorbij gaat aan de identificatie met je lichaam en je geest. 

Sluit je ogen en probeer de getuige in jezelf te lokaliseren. Als je doorzet, zul je hem vinden.

De getuige vinden en een zuivere waarnemer worden, zonder oordeel, reactie, keuze en emotie, is de eerste test om het getuige-bewustzijn te ontwikkelen. Je zult het niet ervaren als je met de wereld bezig bent. Als je intentioneel handelt. Als je als een hond achter je staart loopt. Je zult hem diep in jezelf vinden als je je geest en zintuigen in bedwang houdt. ‘On hold’ zet.

Wees een stille, gedachteloze getuige. Een alerte waarnemer. Een objectieve observator. Dán zal je de dingen zien, horen, ruiken, proeven, voelen en denken zoals ze wérkelijk zijn. Ontdaan van ballast. Ontbloot van verhullend decor en decorum.

Laat in je ‘zien’ niets dan zien zijn. In je ‘horen’ niets dan horen. In je ‘ruiken’ niets dan ruiken. In je ‘proeven’ niets dan proeven. In je ‘voelen’ niets dan voelen. In je ‘denken’ niets dan gedachten. Zónder verhalen. Zónder drama’s. Zónder geconditioneerde perceptie. Zónder fantasie. Zónder de sluier van automatische vooroordelen en aangeleerde gewoontepatronen. Zónder conditionering. Zónder intentie. Zónder reactie. Spontaan. Zwervend. Als een Meester. Dít is je wérkelijke aard. Dít is je ‘oorspronkelijk gezicht’.