HET UUR U

HET UUR U
—Mantra-avond met Bert Caekelbergh en Erwin van Gorp—

De mantra-avonden bij Ehipassiko staan ook open voor al wat 
met klank en geluid te maken heeft. We starten de mantra-avonden van het tweede semester op een wat a-typische manier. 

Op Vrijdag 30 september 2022 om 20u 
brengen Bert Caekelbergh en Erwin van Gorp het 
episch-lyrische gedicht van de Nederlandse schrijver Martinus Nijhoff. De werking van een kunstwerk komt voort uit zijn mysterieuze, onmeetbare karakter  zei Gustav Mahler. Dat is het minste dat je over “Het Uur U” kunt zeggen. Het verhaaltje is eenvoudig: Het is een warme zomerdag, er spelen kinderen op de straat, er komt een man voorbij… en dan ontstaat er plots een moment van scherp waarnemen, helder weten, inzicht? Dàt moment is het uur U. 

Het is een militaire term die aanduidt: nu gaat hét gebeuren! Nijhoff exploreert de werkelijkheid zoals wij die ook in meditatie onderzoeken, vandaar de link. Nijhoff heeft een groot beeldend vermogen, zijn taal is eenvoudig, de inhoud complex, spiritueel in de ruimste betekenis van het woord. Het Uur U is dan ook het onbetwistbaar hoogtepunt uit zijn oeuvre. Het Uur U is een en al muzikaliteit. Dat hebben Bert (verteller) en Erwin (muzikant) ertoe aangezet dit element uit de tekst te benadrukken. Ze onderlijnen, geven commentaar, versterken alle reeds aanwezige incantatorische elementen uit de tekst. Om daardoor de toegankelijkheid voor de toehoorders zo groot mogelijk te maken.
Bert Caekelbergh (1956) is reeds meer dan dertig jaar actief als theatermaker en beeldend kunstenaar. Hij gaf onder meer les aan het Koninklijk Muziekconservatorium Hogeschool Antwerpen (thans Artesis hogeschool) en de academie van Antwerpen-Borgerhout en het Noord-Limburgs instituut voor Kunstonderwijs. Zijn spirituele leven begon in 1980 met Rajayoga en Vedanta (Rama Saenen). Hij mediteerde vervolgens 12 jaar in de Soto Zendojo Antwerpen (Paul Eibinger). Sinds 2007 is hij verbonden aan Ehipassiko. In april 2010 richtte hij samen met enkele sanghaleden Ehipassiko Mechelen op. Sinds 1 september 2020 is Bert voorzitter van Ehipassiko Antwerpen-Mechelen en gaf de oprichter Paul Van hooydonck het spiritueel leiderschap aan hem door.
Erwin Van Gorp heeft in het verleden jazz studio gedaan voor dwarsfluit en nadien conservatorium wereldmuziek Rotterdam, specifiek de Noord Indiase klassieke muziek met als hoofdinstrument bansuri.  
Tiijdens zijn beroepsverleden in de gehandicaptensector als muziektherapeut is Erwin steeds actief gebleven als muzikant in diverse ensembles. Muziek is  daarom ook de rode draad doorheen zijn (professionele)leven. 

Intussen is Erwin bezig om zijn eigen muzikale projecten verder te ontplooien. Dit wil concreet zeggen van flamenco tot jazz, van Indische muziek tot Afrikaanse  en Arabische muziek, van klassiek tot pop, van relaxatiemuziek tot… Diversiteit is zeer belangrijk voor hem, maar vooral stilte, rust en verbinding zijn sleutelwoorden om op een organische manier te musiceren. Muziek ademt.
Praktisch:
Vrijdag 30 september 2022
 
EhipassikoDe Sevillastraat 89
2100 Antwerpen-Deurne
Deuren gaan open om 19u30.
We starten stipt om 20u.
Einde om 21u30.
Bijdrage is 6 EUR, te geven aan het onthaal.
(Vrije toegang/geen inschrijving/kom op tijd)

Heb je het financieel moeilijk contacteer Ken
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.