NIEUW — YOGA NIEUWS DECEMBER 2023

Yoga en leren omgaan met grenzen
We ontmoeten grenzen in de asana’s (houdingen) op de yogamat en in gelijk welke andere context van ons dagelijkse leven. Het fenomeen van de grens is dus een interessant gegeven om mee aan de slag te gaan tijdens de yogalessen.Een grens zou je kunnen zien als een energetische verdichting, daar waar de energie stopt met stromen. Als je de grens vanuit een nieuwsgierige geest ontmoet, merk je een neiging op om zowel mentaal als fysiek op te spannen, terwijl er ook nog het vermogen is om ontspannen te blijven.De meesten van ons hebben een patroon in het omgaan met moeilijke houdingen of stresssituaties. Sommigen hebben eerder de neiging om door grenzen heen te duwen of te vechten, een Fight reactie. Anderen zullen de grenzen eerder vermijden, ervan wegblijven of ervan vluchten, een Flight reactie. Soms hebben we ook de neiging om te bevriezen Freeze. Deze Fight, Flight and Freeze (FFF) reacties zijn de drie meest gebruikelijke reacties van ons autonome zenuwstelsel om in het dagdagelijkse leven te overleven in moeilijke situaties, in stresssituatie.
Yoga houdingen bieden de mogelijkheid om te onderzoeken hoe jij met moeilijke situaties, uitdagingen, stress en grenzen omgaat, maar ook om op een respectvolle manier met de grens te leren werken en blokkades op te lossen zodat de energie weer kan gaan stromen.Er zijn fysieke en mentale grenzen die de energiestroom beperken of blokkeren. Vermijden we deze grenzen of duwen we erdoor heen? Dan missen we de kans om de geblokkeerde energie vrij te geven en weer te laten stromen. Hoe beter de energie in ons lichaam stroomt, hoe gezonder het is.Mentale grenzen zijn meestal gebaseerd op iets uit ons verleden waar we bang voor zijn. In feite is de blokkade slechts een gedachte, maar telkens als iets ons triggert, reageren we op dezelfde samentrekkende manier. De eerste keer toen de situatie zich voordeed bv. iemand die de deur voor ons dichtsloeg, konden we er niet aan doen, maar elke volgende keer dat we in gedachten de deur zien dichtslaan, hebben we wel in de hand.
Waar we opspannen kan de energie niet stromen. Als we diezelfde reactie telkens herhalen, ontstaat er steeds meer dichtheid in het lichaam. Lichamelijke klachten  zoals nekpijn, rugpijn, pijn in de heupen, darmproblemen, hartproblemen… kunnen het gevolg zijn.Tijdens de yogalessen ontmoeten we deze fysieke grenzen en leren we er met een andere mentale ingesteldheid mee omgaan. We respecteren de grens en observeren ze vanuit een neutraal bewustzijn, zonder commentaar te geven, zonder pushen of vermiijden, maar door er op een nieuwsgierige, open manier bij te blijven. Zo blijven we uit de FFF modus van ons autonome zenuwstelsel. Door dit regelmatig te doen, kunnen blokkades zich gaandeweg oplossen en kan de energie steeds meer vrij komen en stromen.Hoe weet je of je over je grens gaat?Spieren spannen onnodig op.De ademhaling wordt onrustig.Gedachten flitsen door je hoofd in een eindeloze stroom.Wat kan je doen als je over je grens bent gegaan? Adem rustig en ritmisch: dit is een zeer krachtige tool om je lichaam en hoofd tot rust te brengen.Vertraag: zo kan je de grens beter voelen.Breng de aandacht terug naar (de uitlijning van) je lichaam. In de hatha lessen leer je meer over uitlijning van je lichaam via drukpunten en energetische verleningen.Onderzoek of de eerste grens fysiek of mentaal/emotioneel was.Als je niet ontspant door de adem in te zetten, kom dan wat terug uit de houding, neem even afstand, ontspan en kom met een fris hoofd en energie langzaam terug in de houding tot op het punt waarop je de eerste tekenen van verkramping ervaart: de ademhaling die op hol slaagt, spierspanning waar ze niet nodig is, commentaar in je hoofd…Tijdens de Hatha yogalessen leren we de houdingen kennen, de drukpunten en energtische extensies, we leren onze grenzen herkennen en respecteren. In Meditatie in beweging gaan we van bij het begin van de les in het meditatieve bewustzijn (uit onze dagdagelijkse de FFF reacties) en onderzoeken we de energetische verdichtingen nog meer vanuit een open bewustzijn, een grenzeloze stilte.
Programma wekelijks yogales
Winterstop: Tijdens de Kerstvakantie is er uitzonderlijk geen les op zaterdag 23 en 30 december. De lessen starten terug op 6 januari 2024.
Zaterdag 9u30
Hatha Yoga
1 uur
In het Sanskriet betekent ‘ha’ zon en ‘tha’ maan. In deze  fysiek krachtigere Hatha-Yoga les balanceren we onze actieve (ha) en passieve (tha) kant. Onze aandacht gaat naar lichaamshouding  en de uitlijning ervan, zodat energiebanen vrijkomen. We observeren de steeds terugkerende afwisseling tussen spanning en ontspanning, tussen het actieve deel van de houding en de passieve tweede helft. In het passieve deel van de pose brengen we onze aandacht naar binnen, naar de lichamelijke sensaties, de ademhaling, de mentale reacties, de aan- of afwezigheid van gedachten, de stroom van energie… en het komen en gaan van dit alles. Lichaam en geest vinden een balans tussen spanning en ontspanning. We evolueren van denken en doen naar voelen en zijn. We eindigen met een liggende eindrelaxatie.: 
Ehipassiko, De Sevillastraat 89, 2100 Deurne
Losse les €10 
5 beurtenkaart €40
Zaterdag 10u45
Meditatie in beweging
1,5 uur
We beginnen deze  ontspannende, meditatieve les met een korte Yoga Nidra, een liggende, diepe ontspanningsoefening. We vertragen en  voelen de houding, de sensaties, de ademhaling, de stroom van energie en de plekken in ons lichaam waar deze stroom vastzit. We verkennen respectvol deze grenzen en leren omgaan met blokkades. Neutraal en helder nemen we de stroom van veranderingen waar, zonder oordeel, zonder te vergelijken met anderen, zonder druk om iets te bereiken of te vermijden. We sluiten af ​​met een ademhalingsoefening en eindmeditatie.
 Ehipassiko, De Sevillastraat 89, 2100 Deurne
Losse les €12
5 beurtenkaart €50
Integral breath therapy
Eind oktober volgde ik het eerste deel van Integral breath therapy, een van de laatste cursussen in de opleiding tot yogatherapeut. Hier heb ik ervaren hoe een krachtig ademwerk kan zijn. Tijdens de 30-daagse zelftraining die volgde leerde ik meer over hoe we onze emoties onderdrukken en hoe de ademen die vastzittende energie los werken kan werken. Vandaag maak ik mijn huiswerk af en dan kan ik beginnen oefenen op en met cursusgenoten. De theoretische cursus neem ik door in de Kerstvakantie. In het voorjaar hoop ik deel 2 van de opleiding te kunnen volgen. Pas na het voltooien van dat deel, kan ik aan de slag met anderen.
 
Ik wens je een soepele jaarovergang en een vitaal 2024!
https://www.antwerpen-meditatie.be/yoga-aanbod.html
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.